A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Etika és tender - 4 alapelv az etikus üzleti magatartásért

2015. március 11. 11:16 - n_eszter

Ha ezeket az alapelveket betartod, nyugodtan aludhatsz éjjel

Etika, az meg mi? Minek? Miért? Na ne már!

Üzlet és etika? Hogy fér össze a kettő? Hát nem az a cél, hogy a tárgyalások során a legtöbbet kihozzuk a saját érdekünkben a dologból? De! Csak éppen nem mindegy, hogy hogyan!

scale.jpg

Ha hosszú távon is megbízható partnerekkel szeretnél együtt dolgozni, akik lojálisak hozzád, nem árt, ha az alábbi 4 pontot szem előtt tartod, amikor tendereztetésre kerül a sor.

1, Egyetértés az alapvető értékekben, kérdésekben

 

Ha az alapvető emberi értékekben lényeges eltérés van a partnerek között, nem valószínű hogy sokáig konfliktusok nélkül megússzuk. Ha ezt felismerjük az elején, akkor érdemesebb már az elején az egyet nem értés okait tisztázni, és ha nagy a szakadék inkább mással együttműködni.

 

2, A törvények betartása

 

Szeretnél nyugodtan aludni? Tartsd be a törvényeket! Akkor is ha nem tetszenek, akkor is, ha fájnak. Menekülj előre a lehetőségeket nézve, és ne azon rágódj, hogy épp ki, mivel, és hogyan szúrt ki veled. 

A partnereidtől is várd el ugyanezt. Ha ők nem jelentik be a dolgozóikat, nem fizetik be az adót, eljön majd a pillanat, amikor téged fognak átvágni. Kell ez neked?

 

3, Mindkét félnek rendelkeznie kell a feladathoz kapcsolódó összes lényeges információval

 

Rossz indítás az, ha a beszállító elől eltitkoljuk azokat  a körülményeket, amik befolyásolni fogják a munkájukat.

Igen, egy beszállító legyen rugalmas, legyen képes alkalmazkodni az igényekhez, de ha előre megfontolt szándékkal titkolunk el dolgokat, akkor előbb utóbb kilóg a lóláb, és többet bukunk a dolgon, mint gondolnánk.

A hitelességünket.

Kicsi falu ez a Magyarország, előbb utóbb biztos lesz olyan cég, akivel együtt szeretnénk működni, és bizony hallott már arról a bizonyos esetről, amikor megpróbáltuk átvágni az egyik beszállítónkat.

 

4, Ne legyen érdekellentét a két fél között

 

Az, hogy valaki fennen hangoztatja, hogy az együttműködési szándék vezérli, még nem biztos, hogy valóban ezt jelenti. Érdemes a motivációk mögé nézni mindkét félnek.

Ha azt látjuk, hogy a másik fél szavai nem azonos irányba mutatnak a tetteivel, jobb ha megszólal a fejünkben a vészcsengő.

 

Szeretnéd a beszerzésedet felpörgetni? Te már nem hiszel abban, hogy csak az értékesítés erőltetésével minden problémád megoldódik?

Itt egy ingyenes lehetőség számodra!

 

Érdekel!

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

www.facebook.com/megszallottbeszerzok

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr587255193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása