A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Mire való a teljesítésigazolás?

2014. február 26. 20:15 - n_eszter

7 tipp a jó teljesítésigazolás készítéséhez

 

Szolgáltatás nyújtása után a számlakiállítás feltétele a mindkét fél által cégszerűen aláírt teljesítésigazolás kiállítása. Általában a szolgáltatási szerződések kifejezetten előírják a számlázás előtti teljesítésigazolás benyújtását a szállító részére. Mire való ez az sokak általa feleslegesnek gondolt dokumentum? Mire figyeljünk egy teljesítésigazolás készítésekor?

vertrag.jpg

1, A teljesítésigazolást a megrendelő nevére kell kiállítani, és mindkét fél által cégszerűen kell aláírni.

2, Szerepeljen rajta, vagy a szerződésszám, vagy a megrendelés száma, hogy adóhatósági ellenőrzés esetén egyértelmű legyen, a két dokumentum közötti kapcsolat, illetve a megrendelő is egyértelműen azonosítani tudja a teljesítést.

3, Fontos eleme a teljesítésigazolásnak a teljesítés helye, és időpontja. Ez utóbbi a számla kiállításhoz fontos adat, hiszen ez bizonyítja a követelésünk jogosságát egyrészt a szállító, másrészt az adóhatóság felé.

4, Célszerű, a következő nyilatkozatot is szerepeltetni a teljesítésigazoláson, bizonyítandó, hogy a munkát a beszállító hibátlanul elvégezte és a vevőnek szándékában áll a számlát befogadni.

A Megrendelő részéről az elvégzett munkával kapcsolatban kifogás nem merült fel, a számla a megállapodás szerint benyújtható.

5, A vevő, megrendelő nyilatkozzon arról, hogy mekkora a kiszámlázható nettó összeg.

6, A teljesítésigazoláson legyen rajta az aláírás dátuma.

7, Amennyiben a beszállító alvállalkozót alkalmaz a feladat elvégzéséhez, ajánlott a teljesítésigazoláson a következő mondatot is feltüntetni:

A számla közvetített szolgáltatást tartalmaz.

 

A teljesítésigazolás mindkét fél érdekeit védi. A beszállítót védi a vevő esetleges későbbi kifogásaitól a munkát illetően, a vevőt pedig az adóhatóság ellenőrzéskor, hiszen ezáltal bizonyíthatja az elszámolt költségek jogosságát.

 

 Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr995833032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.11. 18:26:52

Látszik, hogy szükség van az ilyen cikkekre, a rendszerváltás után 20+ évvel még mindig gyerekcipőben jár a vállalkozói világ.

Svájcban ez is automatikus, rögtön aláírt, kétpéldányos formula.

Ja, ha már számla. A sajtpapírra írt, cégeslogós pecséttel ellátott számla is számla, adóhatóság által elfogadott teljesértékű bizonylat :).
Konkrét példa: elmegyek inni cégtulajként a szomszéd bárba. Kérek róla szmlát. Fogja a báros a (nálunk kínai piacon vásárolható 5 forintos ) számlatömböt. ráírja, h különböző italok, ennyi meg annyi. Dátum, aláírás és a bár logójával ellátott pecsét, névvel. Érvényes, elszámolható, befogadható számla. :)
süti beállítások módosítása