A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

7 jel, amikor jobb, ha új munkatársat veszel fel

2014. november 12. 10:19 - n_eszter

Mikor vegyél fel új munkaerőt?

Ha a jövőben nem akarod egyetlen beszállítódnak a temetkezési vállalkozót, akkor jobb ha ezeket a jeleket komolyan veszed!

teamwork.jpg

Vannak olyan időszakok, általában a felszálló ágban, amikor a cégvezetők azt gondolják, hogy szupermenek, ide nekik az oroszlánt is. Aztán telnek múlnak a hetek, és hiába zseniálisak, hiába dolgoznak, egy, két, esetleg a legjobbak három ember helyett, kezdik az érezni, hogy itt a vég.

Egy darabig még viszi a céget a lendület, de egy rövid idő után a cégvezető jobb esetben a kórházban, rossz esetben a temetőben köt ki.

Ha szeretnéd ezt elkerülni, jobb ha az alábbi 7 jelet nagyon komolyan veszed!


 

1, Napi rendszerességű túlórahegyek

Ha egy héten többször is előfordul, hogy Te vagy az utolsó aki hazamegy, és a napi 8 órát meghaladóan dolgozol, ideje elgondolkodnod azon, hogy nem csinálsz-e valamit rosszul.

Biztos, hogy mindent neked kell megcsinálni? Egyáltalán tudod, hogy mivel telik a napod?

Nem csak a beosztottak munkaidejének hatékonyságát kell figyelned, hanem a sajátodat is. 

Tudod, mennyibe kerül a cégnek a Te saját munkaórád? Kiszámoltad valaha? Ha nem, itt az ideje! Ne felejtsd ki az adókat, járulékokat sem!

2, Hétvégén, sőt éjjel is dolgozol

Az előző pontot tovább súlyosbítja, ha nem csak sokat túlórázol,de még otthon, éjjel is dolgozol. Pár alkalommal még rendben van, de ha ez rendszeresen előfordul, jobb ha elgondolkodsz azon, hogy nem kellene-e új munkatársat felvenned, vagy a jelenlegi munkatársaid feladatain változtatnod.

3, Sokszor azon veszed észre magad, hogy otthon, a családon vered el a port a munkahelyi feszültség miatt

Sorozatos stresszhelyzetnek vagy kitéve? Nem tudod, hogyan vezesd le? Sokszor azon veszed észre magad, hogy otthon tör ki belőled a felgyülemlett feszültség és idegeskedés?

Változtass! Más nem tud, csak Te! Hogyan? Első körben fogadd el, hogy a saját életeden változtatni csak Te tudsz! Ha ez megvan, olvasd el, mit tehetsz a stressz csökkentése érdelében és alkalmazd!

4, Gyakoriak a határidő túllépések a vevőkkel szemben, vagy mindig az utolsó utáni pillanatban végeztek a feladattal

Eddig a pontosságodról voltál híres? Most azonban nem először fordul elő, hogy késel? Reklamál a Vevő és Te csak azt hajtogatod, hogy nem volt rá időd? Gondolom, ha azt mondom ez a Te szervezési hibád, most megsértődsz.

Pedig van megoldás!

Az első, ha fejleszted az időgazdálkodásodat.

A második, ha már igen hatékony vagy, akkor el kell gondolkodni rajta, hogy nem kellene-e új embert felvenned.

5, Nem tudod kiadni a törvény által előírt szabadságokat

Néhány helyen manapság nagyon menő dolog azzal kérkedni, hogy még a tavalyi szabadság is bent van. A rossz hírem az, hogy ha ez nálatok is így van, akkor te egy rövid távra tervező vezető vagy.  

Ezzel a munkatársaid és a saját egészségedet is romba döntöd. Mit érsz egy szuper munkavállalóval, ha idő előtt kidől, megbetegszik, kiég. Segítek. Nem mész vele semmire. Becsüld meg azokat, akik húzzák a szekeret és gondolkodj el azon, hogy hogyan tedd lehetővé, hogy időnként pihenjenek, feltöltődjenek. Ez nem jótékonyság, hanem a céged elemi érdeke. Ha nem pihenik ki magukat, többet hibáznak, kevésbé kreatívak, rosszabbul teljesítenek.

6, Olyan feladatokat végzel, amik adminisztrációs jellegűek és más is meg tudná csinálni

Azt veszed észre, hogy statisztikákat készítesz? Te követed nyomon a munkatársak eredményeit? Neked kell észben tartanod, hogy kinek mi lenne a feladata, és azt vajon elvégezte -e?

Tuti, hogy ez a Te feladatod lenne?

Ugye nem! Írd le mit kell csinálni és add ki egy megfelelő munkatársnak.

7, A munkatársaid folyton feszültek és idegesek és nyomasztó a légkör a cégben

Ha a munkatársaid már hétfő reggel a péntek délutánért imádkoznak, senkinek sincs egy kedves szava  a másikhoz, mindenki feszült, ideges, és a másikban keresi a hibát, jobb, ha elgondolkodsz azon, hogy valami nem stimmel. Senki nem szeret folyton panaszkodni, nyavalyogni. Ennek, mindig valami oka van. Ha te vagy a cégvezető, a te dolgod, hogy kitaláld az okot.

 

 

Mit tehetsz a fenti esetekben? Vizsgáld meg, hogy adottak-e a feltételek új munkatárs felvételéhez, az alábbi lista alapján. Ha igen, sürgősen keress megfelelő embert, ha nem villámgyorsan kezdj el azon gondolkodni, hogy miként teremtsd meg a feltételeket az új munkatárs felvételéhez. Már persze, ha tovább szeretnéd élvezni a földi létet.

 

Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

www.hatekonybeszerzes.hu

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr976887465

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A helyettesítés problémája 2014.11.13. 07:20:51

Egy kedves ismerősömtől hallottam egyszer az alábbi megállapítást, aki egy nemzetközi kozmetikai cég hazai leányvállalatának vezetője: Mindenki pótolható. Az más kérdés, hogy hány emberrel... Egy életből vett tapasztalat miatt viszont kiegészíteném a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csőcsere 2014.11.12. 20:21:01

Mindezekre a jelekre megoldás: emelj árat.
Még egy alkalmazottal csak a fejetlenseget növeled. A költségek csak emelkednek, a munkamennyiség nem csökken.
Emelj árat.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2014.11.13. 09:14:36

Minél több a kolléga, annál fontosabb a precízen irányított kommunikáció a cégen belüli információ-áramlás. Főleg az utóbbi, hogy mindenki hozzáférjen a munkájához szükséges adatokhoz és ne kelljen arra várni, hogy Gizike átküldje azt az Excel file-t e-mailben, aminek az utolsó verziója csak nála érthető el. Mert a kollégát és a főnököt is helyettesíteni kell egyszer.

n_eszter 2014.11.13. 23:03:56

@Hertay Ákos: :) Ez így igaz. Egy a probléma, hogy ez mindig akkor válik csak valódi témává, ha már aktuális és SOS kell megoldani. Akkor meg már kicsit késő.

Kekeckokec 2014.11.23. 17:50:02

Egy héten többször is előfordul, hogy én megyek el utoljára.
Hétvégén, sőt éjjel is dolgozom.
Gyakoriak a határidő-túllépések.
Nem tudom kivenni az éves szabadságomat, évek óta.
Olyan feladatokat is elvégzek, amelyeket más is meg tudna csinálni.
Alkalmazott vagyok.
süti beállítások módosítása