A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Mikor kell szerződést kötni?

2014. február 25. 18:20 - n_eszter

 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy beszerzőként mikor vegyük a nyakunkba a szerződéskötéshez kapcsolódó macerát? Jó esetben a cégünknél van erre vonatkozó előírás, folyamatleírás, szabályzat, vagy bármilyen dokumentum, ami alapján a beszerző kolléga eldöntheti, hogy kell-e szerződést kötni az adott beszállítóval. Mi az az összeghatár, mik azok a témák, amikor tanácsos, netán cégen kívüli okok miatt kötelező szerződést kötni?

A beszerzési szabályzat, vagy eljárás megalkotása során két fő szempontot kell figyelembe venni:

szerzodeskotes.jpg

1, Törvény által előírt tényezők:

Ennek kiváló összefoglalóját nyújtja az adózóna.hu oldalon szereplő cikk, melynek alapján világossá válik, hogy bár egyértelműen nem mondja ki sem Ptk., sem az Adózás Rendjéről szóló törvény a szerződéskötési kötelezettséget, viszont indirekt módon a vállalkozást terhelő adóhatóság felé érvényes bizonyítási kényszer miatt (Társasági adó törvény 3. számú melléklet A) 4. pontja) a vállalkozás jól  teszi, ha a 200.000 Ft összérték feletti szolgáltatások igénybevétele esetén szerződést köt.

http://adozona.hu/tarsasagi_ado_innovacios_jarulek/Ilyen_osszegtol_elengedhetetlen_a_szerzodes_FGU3AD.aspx#commentForm

3. számú melléklet az 1996. évi LXXXI. törvényhez

Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások

A 8. § (1) bekezdésének d) pontja alkalmazásában nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül különösen:

...

4. az általános forgalmi adó nélkül 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke (vagy annak egy része), ha a körülmények (így különösen az adózó vállalkozási tevékenysége, árbevétele, a szolgáltatás jellege, a szolgáltatás ellenértéke) alapján egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel; az adóévben ugyanazon személytől ugyanazon jogcímen igénybe vett szolgáltatások ellenértékét együttesen kell figyelembe venni;

 

 

 

2, Saját cég érdekeinek védelme:

A beszerzési tevékenység hosszútávon is eredményes elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy a szerződéses feltételeket írásban is rögzítsük.

A szerződések megkötésének több előnye is van:

1, A későbbi, beszerzők és beszállító közötti viták megelőzése

Hiszen időnként vannak, akik másképp emlékeznek a tárgyaláson elhangzottakra, mint mi. Leírt feltételrendszer esetén viszont nincs szükség rá, hogy bárkinek is emlékeznie kelljen. Elég, ha elővesszük a dokumentumot.

2, Írásos szerződés esetén pontosabban tudjuk rögzíteni a feltételeket.

Általában egy tárgyalás az időkorlát miatt nem alkalmas arra, hogy minden feltételt átbeszéljünk. Az írásos szerződést mindkét fél többször átolvashatja, kiegészítheti, módosíthatja. Természetesen a tervezett módosításokat a partnerrel, beszállítóval egyeztetni kell, míg végül több email váltás után kialakul a mindkét fél által elfogadott végleges verzió.

3,  Rögzíthető hogy a munka elvégzéséhez, vagy a termék legyártásához, szállításához mely dokumentumok szükségesek, és dokumentálható, hogy mely mellékletek kerültek átadásra.

 

A fenti előnyök mellett, a szerződéskötés talán egyetlen hátránya, hogy lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint egy szóbeli megállapodás lezárása. Ennek ellenére, nagyobb összegű megállapodások, szolgáltatások,  vagy összetettebb megrendelések esetén célszerű rászánni az időt.

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonyabbá tenni, jelentkezz most az ingyenes online beszerzésfejlesztési minitanfolyamra! 

 Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr875831535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.11. 18:25:50

Szerintem MINDIG. Nincs az a kibúvó, értékhatár, indok, kifogás ami miatt ne egy írásos jogi védelmet alkalmaznánk, hanem kézfogást. Magyarország nem Svájc, de még ott sem engedik meg maguknak azt a luxust, h kézfogásos szerződést kössenek (kivétel a vidék,de az más tészta)
süti beállítások módosítása