A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Mitől válik vállalkozássá egy üzleti próbálkozás?

2014. június 30. 15:16 - n_eszter

A vállalati rendszer és szervezés előnyei

 

A KSH adatai szerint 2011-ben mintegy 690.000 működő vállalkozás volt Magyarországon. Ezeknek nagyjából 10 %-a tartozik a kis és közepes vállalkozások közé, azaz legalább 5 legfeljebb 249 fős létszámú. Persze egyéb tényezőket is figyelembe vesznek a vállalkozások besorolásánál, mint például az árbevétel nagysága, tulajdonosi viszonyok stb. 

Fontosabb szerintem viszont az a kérdés, hogy mitől számít igazából valódi vállalkozásnak egy üzleti tevékenységet végző csoportosulás?

Annyi biztos, hogy

  • nem a vevők számától,
  • nem a szuper terméktől
  • de még csak nem is az egyszer-egyszer végre megtermelt profittól

 

Egy vállalkozás, legyen az akár 1 fős egyéni vállalkozó, vagy 100-150 fővel működő cég, a működés során kialakított és következetesen betartott, valamint időnként felülvizsgált és továbbfejlesztett rendszertől válik valódi vállalkozássá. Miért?

Ennek oka a rendszerek által biztosított előnyökben keresendő. Mielőtt most sokan elkezdenének az ISO rendszerekre gondolni és rögtön felhördülnének, hogy ez csupán felesleges adminisztráció, szeretném rögtön leszögezni, hogy egy működőképes rendszer meglétét nem feltétlenül a falon lógó és porosodó tanúsítvány jelenti. 

Sok olyan céget ismerek, ahol egyébként is csupán egy darab papírt jelent a falon, ami jó sokba került a cégnek, de semmi hasznát nem veszik. Ha az ismerősöd ismert olyan cége, akiknél az audit előtt egy hónappal még azon dolgoztak, hogy hogyan tegyék szalonképessé a fő dokumentumaikat, akkor tudod miről beszélek. 

Persze nem azért, mintha magában az ISO rendszerben lenne a hiba, csupán nem használták ki a benne rejlő lehetőségeket. Meg vagyok róla győződve egyébként, hogy ez az egyik legnagyobb és egyben legtipikusabb pazarlási forma manapság a vállalati életben. Fizetünk valamiért, amit aztán nem is használunk. Ennyi erővel azt a pénzt adományozásra is fordíthattuk volna, és akkor legalább lenne értelme, hiszen még a cég jóhírét is növelné. De ez persze már egy másik téma.

Térjünk vissza oda, hogy mire jó egy rendszer!

Először is mi az a rendszer?

Szabályokhoz igazodó rend. Szokásnak, cselekvésnek, tevékenységnek, munkamenetnek bizonyos elvekhez, szabályokhoz igazodó rendje.

Forrás: http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Rendszer 

Gondolom, abban egyetérthetünk, hogy ha a sikeres embereknek sikeres szokásaik vannak, akkor a sikeres vállalkozásoknak is kell, hogy legyenek sikeres szokásaik. Ez a rendszer, ami szerint működnek.

 Miért előnyös egy jól működő rendszer egy vállalkozás életében?

  1. Ha új ember jön, egyértelműbb a feladat, könnyebb a feladatátadás
  2. Nem felejtünk ki lépéseket a folyamatból
  3. Jobb minőségű és gyorsabb lesz a munkavégzés a begyakorolt rutin feladatoknak köszönhetően
  4. Kisebb esélye van, hogy hibázunk
  5. Nem kell a következő lépésen gondolkodnunk

 

Ezeknek a rendszereknek a kialakítása természetesen időt és energiát igényel, rövid távon erőforrást von el a cégtől, viszont hosszú távon sokszorosan megtérül a fenti előnyök miatt. 

Mivel a vállalatot körülvevő környezet változik, szükséges a folyamatok évenkénti felülvizsgálata és szükség esetén finomítása. Ez azonban már nem jár akkora időráfordítással, ha a kiinduló rendszernél rászántuk a szükséges erőforrásokat s alaposan végig gondoltuk ki, mit, mikor és miért csinál.

 

 Mik azok a folyamatok, amik egy kis és közepes méretű vállalkozásnál is fontosak annyira a cég jövője szempontjából, hogy érdemes rájuk rendszer szempontból is gondolni? Erről lesz szó a következő bejegyzéseben.

 

 Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr206454909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása