A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Amit ma megvehetsz, halaszd holnapra! - avagy beszerzés ésszerűen

2014. május 16. 15:18 - n_eszter

Beszerzés ésszerűen

 

Szeretünk vásárolni! Ez tény! Nincs olyan ember, aki ne érezné magát jobbnak, többnek, amikor megvesz egy hőn áhított tárgyat! És ha azt hisszük, hogy ez csak a háziasszonyokra igaz vagy csak azokra a megszállott autóbolondokra, akik képesek milliókat ölni a verdájukba egy felvonulás, vagy egy nagyobb baráti összejövetel alkalmával, akkor nagyon tévedünk!

Cégvezetők, beszerzők, és területvezetők szerte a világon meg vannak arról győződve arról, hogy minél nagyobb a rendelkezésre álló raktárkészlet, annál jobb szolgáltatást tudnak nyújtani, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy úgy gondolják, így nem érheti őket meglepetés. Nem fognak olyan hibába, olyan termékbe belefutni, amihez hiányzik egy szükséges alkatrész és így mindig mindent időre fognak elkészíteni, megjavítani, legyártani. Persze a költség oldalát sokszor figyelmen kívül hagyják.

A tapasztaltok azonban azt mutatják, hogy bármilyen nagy is a raktárkészlet, mindig pont az az apróság hiányzik, ami miatt nem tudunk eggyel tovább lépni.

Mit raktározzunk?

Ha a dolgozókat kérdezzük arról, hogy milyen alkatrészeket tartsunk raktáron meglepő eredményre juthatunk. Azt hinnénk, hogy ők majd megmondják a tutit, és pontos anyaglistát adnak arról, hogy mire van szükségük a mindennapi munkához. Elvégre ők használják fel az anyagokat, eszközöket. Csak tudják mi kell nekik!

Ehhez képest a legkülönfélébb ritkaságok jutnak eszükbe. Miért? Az ok nagyon egyszerű. Ha tetszik, ha nem az érzelmek irányítanak minket. Nem az a néhány tétel jut majd eszükbe, amit rendszeresen használnak, hanem az az egy, ami miatt 5 évvel ezelőtt kellemetlen pillanatokat éltek át, mert magyarázkodniuk kellett a vevő vagy a főnök előtt, hogy azt az alkatrészt, berendezést, eszközt miért nem tudták ott és azonnal megjavítani, a terméket az előírt határidőre legyártani.

Aki hallott már a Toyota szervezési rendszeréről, az biztosan hallott a Just in time rendszerről is, melynek lényege, hogy minden csak akkortól áll rendelkezésre, amikor szükségünk van rá. Nem előbb és nem is később. A megtakarítási potenciált a mondat eleje hordozza, míg a munka jelentős részét a mondat második fele okozza. 

Honnan vegyük akkor az adatot?

Természetesen a statisztikákból. Ja, hogy nincsenek? Mindenki utálja nálatok az adminisztrációt, ami egyébként is csak nyűg és felesleges időpocsékolás? Rossz hírem van!  Adatok nélkül nincs elemzés! Mérés és elemzés nélkül nincs fejlődés! Ha van raktárkezelő rendszered, de legalább egy excel táblád az elmúlt 1 évben megvásárolt anyagokról, máris pontosabb képet kapsz arról, hogy mi az, amit raktároznod kellene. 

Honnan vegyük azt, amit nem raktározunk, de azonnal kell?

Természetesen a beszállítóktól. Ja, hogy tartozunk fűnek fának, mert ma ez a divat? Ha elolvastad a beszerzés új korszakáról írt cikket, te már tudod, hogy miért fontos a beszállítók integrálása, és a hosszú távú üzleti kapcsolatok kialakítása.

Sokba kerül a pár szem anyagért folyton az anyagbeszerzőt futtatni? Keress a vállalkozásod közelében nagy áru készlettel rendelkező beszállítókat és köss velük szerződést! Persze ők is meg fogják kérdezni, hogy pontosan milyen cikkekre van szükséged és milyen mennyiségben, ezért itt sem árt, ha pontos adatokkal rendelkezel a felhasználásról.

Akció. akció hátán!

Ha most azt gondolnád, hogy a közeli boltok, mindig drágábban adják az árut, mint a nagy üzletláncok, akkor gondold végig a következőt.

Ha hozzáveszed az utazási költséget és a beszerzésre fordított időt, az a pár forint eltérés sokszorosan megtérül.

Ugye ismerős, amikor Mari néni elmegy a város ,másik felébe, mert a cukor 5 forinttal olcsóbb? Vesz is belőle vagy tíz kilót, és spórol egy csomó pénzt.. Mennyit is? 50 Forintot. Még ha ingyen utazik is a buszon, elmegy a fél napja. Ha nem utazik ingyen, elbukja még az útiköltséget is.

Ha te egy profitorientált vállalkozás vezetője vagy, vagy ilyen cégnél dolgozol, nem engedheted meg magadnak, hogy Mari néni módjára gondolkodj. Számolj, és tárgyalj!

 

Ha tetszett, ajánld ismerőseidnek is a bejegyzést és nyomj egy like-ot! Köszönöm!

 

 Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

 www.hatekonybeszerzes.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr116172885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása