A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Minden, ami kínai az gagyi?

2015. február 18. 22:23 - n_eszter

A mobiltelefonok vásárlásának trendjei

Már régóta gondolkodom rajta, hogy nem normális dolog két telefonnal mászkálni, hiszen mindig pont az marad otthon, pont az merül le, vagy éppen pont azt nem találja az ember a táskája alján, amelyikre szüksége lenne. 

Aztán felfedeztem, hogy vannak olyan telefonok, amik két SIM kártyával működnek.

Ilyenkor persze az emberben felmerül egy csomó kérdés, ami miatt eleinte kétkedve tekint az újdonságokra, beszerzőként azonban megtanultam, hogy érdemes a dolgoknak alaposan utána járni. Ez a kutakodás vezetett el Csernai Katához, aki nemcsak szórakoztatóan, hanem nagyon informatívan is ír a témáról. Ezen felbuzdulva gyorsan kérdeztem is tőle pár olyan dolgot, ami azt reméltem választ ad a kérdéseimre. Mire a válaszok végére értünk, már nem csak abban voltam biztos, hogy van élet egy telefonnal is, hanem, hogy a dual SIM-es telefon nemcsak személyes hatékonysági, hanem beszerzési szempontból is nyerő választás lehet.

Ha mostanában telefonváltáson gondolkodsz, vagy egyszerre több telefont használsz és már torkig vagy a cserélgetés nyűgével, olvasd el ezt az összefoglalót, és könnyebb lesz a döntés.


 

1, Mikor kezdtél el mobiltelefonokkal foglalkozni és miért éppen a kínai gyártmányok fogtak meg?

 

Csernai Kata vagyok, Dual SIM szakértő. Kiemelkedő ár-érték arányú Dual SIM okostelefonok forgalmazásával foglalkozom. Megszabadítalak a két telefonnal mászkálás nyűgétől, és segítek kiválasztani az életmódodnak leginkább megfelelő okostelefont. 

Én magam már 3 éve kínai Dual SIM telefont használok. Az történt, hogy a meglévő Android okostelefon mellé kaptam egy Windows Phone-t a cégtől, aminek a felületével nem bírtam megbarátkozni.

Nagyon zavart, hogy két telefont kellett mindig magammal hurcolnom, mert mindig az maradt otthon, vagy a táska alján, amin éppen kerestek.

Nőként egyébként sem tudok zsebre tenni még egy nagy képernyős telefont sem, nemhogy kettőt, mert egyszerűen a női ruhákon nincsenek ekkora zsebek.

Az itthon kapható világmárkák Dual SIM készülékeinek a teljesítménye és kijelző felbontása nem volt túl meggyőző. A férjem viszont mutatott az interneten néhány kínai Dual SIM-es telefont, amik nemcsak jobbak voltak az itthon kaphatóknál, de lényegesen olcsóbbak is.

Megnehezítette a dolgomat, hogy fénykép alapján kellett döntenem, és hát tudjuk, hogy az okostelefon kiválasztása érzelmi döntés. De végül megtaláltam a nekem valót, ami aztán élőben is meggyőző volt.

A munkatársaim, ismerőseim mind rákérdeztek, hogy milyen telefonom van, mert itthon nem volt ismert az a márka. Mindannyian meglepődtek, hogy két SIM kártyát kezel egyszerre, és hogy milyen egyszerű használni. Sokuktól hallottam, hogy zavarja őket, hogy két telefont használnak párhuzamosan. Ekkor kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy van létjogosultsága ezeknek a készülékeknek Magyarországon is.

A Dual SIM-es készülékek főként Ázsiában és Indiában elterjedtek, Európában kevésbé ismertek. A nagy világmárkák valamiért az alacsonyabb kategóriájú telefonjaikból gyártanak Dual SIM verziót.

Én viszont azt gondolom, hogy sem nekem, sem Neked nem kell választanod a Dual SIM-es és a jó telefon között. Attól, hogy két SIM kártyával akarjuk használni, még elvárjuk hogy gyors legyen, nagy felbontású kijelzője legyen, hogy kényelmes legyen rajta olvasni, és jó minőségű legyen.

Mindezt tudják a kínai Dual SIM-es márkák. Ráadásul ugyanazért az árért, a világmárkákhoz képest átlagosan 1,5x-es teljesítményű készüléket kapunk.

2, Mi az alapvető különbség a kínai gyártmányú okostelefonok és a márkásak között?

 

Ázsiában jóval előrébb jár a mobil technológia, mint itthon. Értem ez alatt, hogy amit Magyarországon a csúcskészülékek tudnak, azt Ázsiában az átlag okostelefon is tudja.

Mivel a kínai gyártóknak nincs olyan hatalmas marketing kerete, mint a világmárkáknak, marketing helyett a telefonok teljesítményével versenyeznek. Bár azt jó tudni, hogy a Samsung és az Apple után a harmadik legtöbb telefont eladott márka a Huawei is kínai.

Tehát a kínai telefonok kiemelkedő ár-érték aránya az, ami a legnagyobb különbség a világmárkákkal összehasonlítva.

Fontos tényező még a minőség is. A komolyabb nevű kínai gyártók – Huawei, Lenovo, ThL, XIAOMI, Jiayu , ZOPO, iNew – nagyon odafigyelnek a minőségre is. A tévhitekkel szemben a kínaikak tudnak minőséget is gyártani. Nem véletlen, hogy a legnagyobb Samsung gyárak Kínában vannak, és hogy az iPhone-ok fő alkatrészei is Ázsiában készülnek.

Kínai telefon választásánál arra érdemes odafigyelni, hogy a készülék melyik mobilhálózati frekvenciát használja. Van néhány olyan típus, amellyel a Vodafone 3G hálózata nem használható az ország egyes részein. Telefonálni tökéletesen lehet vele, de a mobilnettel akadhatnak problémák.

3, Te melyik gyártó, melyik telefonját használod jelenleg és miért?

 

Én jelenleg egy fehér színű iNew V3-at használok. Ez egy nagyon könnyű, ultravékony telefon, ami nagyon szép. Bár egy régebbi modell, telefonálásra, internetezésre, levelezésre, amire én használom, tökéletesen megfelel. Az 5 inches HD kijelzőjén remekül lehet olvasni, és ráadásul szuper fotókat készít.

Nehéz helyzetben vagyok, mert kéthavonta beleszeretek az aktuális csúcsmodellbe, ami átmegy a kezeim között. De irracionális lenne kéthavonta telefont cserélni, főleg úgy, hogy a jelenlegi is kielégíti minden igényemet.

 inew_v3_5_0_inch_1.jpg

4, Melyik telefont ajánlanád egy középvállalat cégvezetőjének, és melyiket egy beszerzőnek?

 

Egy középvállalat cégvezetőjének már fontos szempont a presztízs. Erre erősített rá a Huawei azzal, hogy a csúcskategóriás készülékeit Honor márkanéven forgalmazza, megszabadítva azokat a Huawei névhez tapadt előítéletektől.

Cégvezetőknek a Honor 6 készüléket ajánlom.

Nagyon sok féle mobilhálózati frekvenciát támogat, így nem csak Európában és Kínában, de Amerikában is használható. A 4G (LTE) adatkapcsolaton keresztül a nagyméretű prezentációk, dokumentumok is nagyon gyorsan fel- és letölthetők. Az átlagosnál nagyobb – 3.100 mAh teljesítményű – akkumulátora van, így intenzív használat mellett is elmegy 1,5 napot egyetlen feltöltéssel. Ezen felül a szuper energiatakarékos üzemmódban 10% töltéssel további egy napig használható – igaz, ekkor csak telefonálni és smsezni lehet rajta.

A készülék háza egy különleges, hatrétegű kompozit anyagból van, aminek a felső rétege Gorilla Glass (törhetetlen üveg). Ezáltal egy különleges textúrájú, rendkívül elegáns készülék.

Beszerzőknek egy igazán strapabíró telefont ajánlok, a ThL 5000-et. 

Nevét a beépített 5.000 mAh teljesítményű akkumulátorról kapta, amivel egyetlen feltöltéssel három napig használható. A gyártó szerint egy feltöltéssel 47 órát lehet egyfolytában telefonálni, de a vásárlóink is visszajelezték, hogy intenzív internetezés, GPS használat és több órás telefonbeszélgetések mellett is kibírja a három napot.

Sokan attól tartanak, hogy egy ekkora akkumulátortól hatalmas és nehéz lesz a készülék. A ThL-nek ezt is sikerült megoldania, a ThL 5000 csupán 8,9 mm vastag és csak 165 gramm súlyú.

Alapból jár hozzá egy Android robot formájú OTG adapter, aminek segítéségével pendrive-ot, külső winchetert vagy akár billentyűzetet is csatlakoztathatunk rá. Így a munkához szükséges anyagokat (vagy a családi fotókat), nagyon könnyen tudjuk fel- vagy lemásolni róla, a billentyűzet segítségével pedig szerkeszteni is egyszerű őket.

Ha pedig vége a munkának, a telefonba épített, tanítható infra érzékelő segítésével távirányíthatjuk vele a tv-t is.

Természetesen mindkét készülék Dual SIM-es. Így ha szeretnénk magunknak néhány nyugodt órát este vagy hétvégén, egyszerűen kikapcsoljuk a céges SIM kártyát. Így az ügyfelek számára elérhetetlenek leszünk, viszont a családunk és a barátaink továbbra is fel tudnak hívni.

Ha pedig külföldre utazunk, az egyik SIM kártya helyére egy helyi feltöltőkártyát berakva külföldön is értelmes percdíjakért telefonálhatunk.

5, Mik azok a szempontok, amiket egy okostelefon vásárlásánál nem szabad figyelmen kívül hagyni?

 

A legfontosabb, hogy az okostelefon szolgálja ki az embert. Ezért én mindenkitől, aki a választáshoz tanácsot kér, először mindig azt kérdezem meg, hogy általában mire használja a telefonját.

Aki sokat beszél – pl. a munkája miatt – annak a nagy akkumulátor teljesítmény a fontos.

Aki gyakran olvas a telefonján, vagy kevésbé jól lát, annak a nagy felbontású kijelző a fontos.

Akinek mindig, minden körülmények között elérhetőnek kell lenni mindkét számán, annak pedig Dual SIM Active típusú telefont ajánlok.

Fontos a méret is. Bár az egyre nagyobb kijelzők a trendik, érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy kézzel is átérjük a kijelzőt. Vagy legyen a telefonon egykezes üzemmód, mert csak úgy lesz kényelmes használni.

Általánosságban azt is el kell mondjam, hogy a nagyon olcsó, 30-40 eFt-os készülékektől nem szabad csodát várni. Bár a világmárkáknál a kínai márkák olcsóbbak, a jó minőségű Dual SIM készülékek ára 60 eFt-tól kezdődik.

A lényeget a végére hagytam. Ez pedig a design. Legyen akármilyen okos, akármilyen jó ár-érték arányú a készülék, racionalizálhatjuk a döntésünket a három és négybetűs rövidítések felsorolásával, végül úgyis azt választjuk, amelyik a legjobban tetszik.

Ha érdekel még a duál SIM-es telefon, többet is megtudhatsz Kata blogjából.

 

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonyabbá tenni, jelentkezz most az ingyenes online beszerzésfejlesztési minitanfolyamra!

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

www.facebook.com/megszallottbeszerzok

http://megszallott-beszerzok.blog.hu

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr897187051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása