A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Ne legyél beszerző, ha nem vagy...

2014. március 11. 05:30 - n_eszter

A jó beszerzők 7 fő tulajdonsága

 

Beszerzőként vannak bizonyos alap tulajdonságok, melyek nélkül egyrészt kínszenvedés lesz az életed ebben  a munkakörben, másrészt, ha nincs szerencséd és a felettesed nem elég határozott, elég sokáig maradhatsz ebben a pozícióban úgy, hogy napi szintűek lesznek az összezördülések közöttetek.

Természetesen a beszerzési feladat és beszerzés feladat között is vannak különbségek, bizonyos tulajdonságok azonban mindegyik területen elengedhetetlenek. Mi az a 7 fő tulajdonság, amivel minden beszerzőnek rendelkeznie kell?

1,  Ne legyél beszerző, ha nem vagy kommunikatív!

Beszerzőként elsődleges eszközöd, fegyvered a kommunikációs készséged. Ha nem tudsz érdeklődő lenni, másokat meghallgatni, megfelelően kérdezni, a véleményedet kinyilvánítani, és az elérendő cél mellett kiállni, még akkor is, ha vannak ellenvélemények, akkor nem vagy kifejezetten beszerző alkat.

2, Ne legyén beszerző, ha nem szeretsz kutatni, nem vagy kíváncsi alkat!

Beszerzőként alapfeladat az árajánlatok gyűjtése, alternatív lehetőségek keresése. Ha ez neked nyűg,  ne válaszd ezt a hivatást!

3, Ne legyél beszerző, ha nem szeretsz, vagy nem tudsz önállóan is dolgozni!

Bár a beszerzés alapvetően emberekkel való kommunikáción alapszik, sok olyan feladat van, az árajánlatkérések elkészítésétől kezdve, azok kiértékeléséig, amit főleg a kis és középvállalatok esetén, egyedül kell elkészítened és emészthető formára hoznod a feletteseid, vagy az igénylő területek részére.

4, Ne legyél beszerző, ha semmi érzéked sincs a jogi szövegekhez, és nem is akarod megtanulni az értelmezésüket!

Sajnos a rossz hír, hogy az ördög mindig a részletekben rejlik, és a szerződések kötése, az általános szerződési feltételek értelmezése általában első körben a beszerzőre hárul.

5, Ne legyél beszerző, ha nem tudod felhasználói szinten használni a Word, és Excel programokat!

Mivel a szó elszáll, az írás megmarad, a megrendeléseket célszerű írásban rögzíteni, előbb utóbb eljön a pillanat, amikor meg kell írni egy reklamációs levelet, vagy készíteni kell egy elemzést kimutatást.

 6, Ne legyél beszerző, ha nem vagy kellőképpen precíz és alapos!

Megrendelések esetén nem mindegy például, hogy minden megbeszélt feltételt rögzítettünk-e, nem maradt-e ki semmi fontos apróság. (szállítási paritás, csomagolási, és/vagy szállítási költség, szállítási határidő, stb.) Gyakori hiba például, hogy a kapott rendelés visszaigazolást, már nem ellenőrizzük le, és az nem fedi 100%-ig a rendelésben foglaltakat.

7, És végül ne legyél beszerző, ha matematikai antitalentum vagy és a számok sosem voltak a barátaid!

A beszerzés egyik központi témája az ár kérdése. Nem mindegy azonban, hogy nettó, vagy bruttó, csomagár, vagy egység ár, forint vagy euró, és még sorolhatnám.

 

A jó hír az, hogy véleményem szerint (talán a 2. és 7. pontok kivételével) a pontok többségében felvetett tulajdonságok, elhatározással, egy kis erőfeszítéssel és sok sok gyakorlással alapszintig elsajátíthatók.

További hasznos információ a témával kapcsolatban cégvezetők részére a Ne vegyél fel beszerzőt, amíg ezt nem olvastad című cikkben található.

 

Ha tetszett, ajánld ismerőseidnek is a bejegyzést és nyomj egy like-ot! Köszönöm!

 

 

Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr875845345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása