A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Éljen a Buda-Cash story! Ébresztő!

2015. február 24. 16:03 - n_eszter

Újabb példa arra, hogy miért érdemes előre leellenőrizned le a beszállítóidat

 

Íme egy újabb bizonyítéka annak, hogy mennyit bukhat valaki, legyen szó magánszemélyről vagy vállalkozásról, ha bizonyos alapvető szabályokat nem tart be. 

Az egyik ilyen legelemibb szabály, hogy ha valakivel szeretnél együttműködni, főleg ha pénz is van a dologban, akkor annak alaposan nézz utána. Ha cégvezető vagy, akkor szerintem most ellenőrizd le, hogy van-e a beszerzési rendszerednek olyan eleme, ami biztosítja számodra, hogy folyamatosan kontroll alatt tarthasd a beszállítóidat, feltéve ha nem akarsz például egy adóhatósági ellenőrzést kapni miattuk. (Természetesen ez a fajta óvatosság ugyanolyan fontos a vevőid esetében is!)

 jail_2z.jpg

Mit kell ellenőrizni minimum, mielőtt egy beszállítóval szerződést kötsz, vagy számodra fontos árut vagy szolgáltatást rendelsz tőle?

1, Szolgáltatók esetében bejelentett munkavállalói létszám

 

A lista elejére tettem, mert sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad. Ha munkaerő igényes szolgáltatást rendelsz, szerződéskötés előtt ellenőrizd, hogy mekkora a bejelentett létszám a cégnél. 

Tudom! Tudom! Léteznek munkaerő kölcsönző cégek, stb.. De azért csak gondolj bele! Szerinted mi a valószínűsége, hogy ezek az emberek régóta dolgoznak a cégnél és hatalmas motivációval és szakértelemmel vetik bele magukat a feladatba úgy, hogy egy alkalmazottnál sokkal könnyebben elbocsáthatóak?

 

2, Pénzügyi háttér

 

Kettes számú figyelmeztető jel kell, hogy legyen! Adóhatósági eljárások, NAV ellenőrzések. Biztos, hogy megbízhatsz abban a partnerben, aki ellen folyamatosan hatósági vizsgálatok vannak vagy adótartozása van? Megéri kipróbálni, hogy téged nem ver-e át? Szerintem inkább  ne kísérletezgess a céged pénzén!

 

3, Cégtörténet

 

Minden évben történt valami érdekes? Cégátalakulások? Cégnévváltozások? Vezető tisztségviselő változások?

Valami ott biztos nincs rendben! Jelezze a hatodik érzéked, hogy baj van!!

 

Szeretnéd a beszerzésedet hatékonyabbá tenni? Szeretnél kevesebbet küzdeni a beszállítóiddal? Ebben tudok segíteni! Indulásképp jelentkezz most az ingyenes online beszerzésfejlesztési minitanfolyamra! 

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

www.facebook.com/megszallottbeszerzok

http://megszallott-beszerzok.blog.hu

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr667211579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MegmondoKaresz 2015.02.24. 20:27:05

Ok, és melyik ponton bukott volna meg a Buda-cash, mondjuk egy héttel ezelőtt??

n_eszter 2015.02.24. 21:12:57

@MegmondoKaresz: Lehet, hogy egyiken sem.

Azt viszont biztos, hogy Magyarországon a KKV-k jó része úgy köt milliós szerződéseket, vagy úgy rendel és fizet esetleg előleget cégeknek, hogy nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen a cég hátterének. Vagy mert nem tudja mit kellene néznie, vagy mert úgy gondolja, neki erre nincs ideje.

Annak pedig ha mellényúl, és nem ellenőriz előre, akár lehet az is következménye, hogy ő is bukik a beszállítóval együtt.
Vannak esetek, amikor még a legnagyobb óvatosság mellett is bekövetkezik a baj, nincsenek tökéletes és tuti megoldások, de ettől függetlenül amit lehet, azt meg kell tenni, hogy csökkentsük a kockázatot.
süti beállítások módosítása