A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Hogyan ne kérj árajánlatot a beszállítóidtól!

2014. december 20. 12:01 - n_eszter

Árajánlatkérési hibák

 

Veled is előfordult már, hogy kiküldtél egy árajánlatkérést, aztán síri csönd és hullaszag, senki, még csak vissza se biccentett? Lehet, hogy Te is elkövetted a lenti hibákat?

Az árajánlatkérés sikertényezőiről már írtam korábban. Van azonban pár olyan gyakori hiba, baki, amire nem árt odafigyelni, mert alapjaiban rombolja le a beszerzői hatékonyságodat, de akár a cégedről alkotott képet is.

 

 

error_404.jpg

1, Kamu árajánlatkérések

 

Elméletileg ilyen nem létezik, de a gyakorlatban minden beszerző tudja, hogy bizony előfordul, hogy szép, nem szép a beszerző több beszállítót is megkeres árajánlatkérés címén, még akkor is, ha már az árajánlatkérés kiküldése előtt pontosan tudja, hogy a megkeresett beszállítók közül melyikek azok, akiktől biztosan nem fog rendelni.

Mi értelme van ennek?

Természetesen információ gyűjtés. 

Mi a buktatója?

Ha egy cégtől már 10 ajánlatot kértünk, de még soha nem rendeltünk, ne várjuk, hogy a tizenegyedik árajánlatra is olyan lelkesen, pontosan, gyorsan reagál. A jó árajánlat elkészítése ugyanis munkát igényel, és senki nem szeret potyára dolgozni. 

Ha esetleg abba a hitbe ringatnád magad, mint cégvezető, vagy beszerző, hogy legalábbis az első pár esetben a beszállító nem tudhatja, hogy az árajánlatkérés kamu-e vagy sem, van egy rossz hírem.

Az esetek nagy részében a beszállítók azonnal kiszúrják. Ha még sohasem rendeltél tőlük és például még annyi fáradtságot sem veszel, hogy utánanézz a kapcsolattartó nevének, és azzal kezded a leveled, hogy "Tisztelt Hölgyem/ Uram! vagy hogy felhívd őket telefonon, hogy egyáltalán akarnak-e és van-e szabad kapacitásuk neked ajánlatot adni, valószínűleg gyanús lesz a dolog.

Ha komoly ajánlatot szeretnél, vedd a fáradtságot és keresd meg, hogy annál a cégnél ki a te embered. Az árajánlatkérést pedig név szerint neki címezd!

 

2, Árajánlatot kérek azonnal, bár még pontosan nem tudom mire!

 

A beszerzési folyamat első előkészítő lépése az igények pontos felmérése. Ha ezt megspórolod (értsd: hagyod magad lerázni a cégen belül a munkatársaid által a pontos specifikációval kapcsolatban) ne csodálkozz, ha nem érkezik árajánlat.

A beszállító nem fogja helyetted kitalálni, mit is szeretnél.

Nem azért, mert nem kell neki a munka, vagy szándékosan szabotálja a munkádat, hanem mert egy ilyen ajánlat kidolgozása és pontosítása általában olyan mennyiségű munkát és energiát igényel, ami utána nem térül meg neki.

Ha jót akarsz, ne is próbálkozz olyanokkal, hogy pl.: általános ajánlatot kérek takarítási munkákra.

Mekkora területen? Milyen típusú helyiségben? Milyen gyakorisággal? Ki biztosítja a tisztítószert? A nap melyik időszakában lehet a munkát elvégezni? 

Számtalan kérdés, amit előtte neked kell tisztázni és átgondolni, nyilván az igénylő terültekkel együtt. 

 

3, Ajánlatadás határideje: tegnapra!

 

Egy jó ajánlat kidolgozásához idő kell. Ha tegnapra kéred vagy aránytalanul kevés időt adsz egy bonyolultabb téma kidolgozására, ne várd, hogy ajánlat érkezik.

 

4, A hitelességedet elveszteni csak egyszer lehet!

 

Ha ajánlatot kérsz extra gyorsan, majd a megküldött ajánlatra még csak annyit sem mondasz, hogy köszi megkaptam, visszajelzek (aztán persze ezt valóban meg is teszed) akkor legközelebb nemhogy gyorsan, de semmilyen formában nem fognak reagálni a megkeresésedre.

Akkor is ez lesz a végeredmény, ha minden ajánlatot extra sürgően kérsz. Ott, ahol mindig minden extra sürgős, szervezési problémák vannak.

 

5, Pincér! Írja a többihez! Avagy árajánlat hitelbe!

 

Ha a beszállító számláit nem szoktad kifizetni, vagy csak komoly késéssel, előbb utóbb kihúzod a gyufát, és nemhogy szállítani nem fog, de még árajánlatot sem fogsz kapni.

Ha mégis ajánlatot szeretnél, egyetlen esélyed van, a nyílt kommunikáció. Ha a fejedet a homokba dugod, és vársz a csodára az általában nem szokott segíteni. Hívd fel, mielőtt kiküldöd az ajánlatot és juss vele egyezségre.

 

 

Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

www.hatekonybeszerzes.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr516999467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása