A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Hogyan spórolj akár százezreket a beszerzéseddel, ha vegyszereket is vásárolsz?

2014. október 08. 13:15 - n_eszter

Veszélyes anyagok beszerzése

 

Sokan azt gondolják, hogy velük ez nem fordulhat elő. Ők túl kicsik, túl nagyok, túlságosan kis / nagyvárosban működnek, túl kevés, vagy túl sok az emberük, túl kevés veszélyes anyagot szereznek be, stb.

 

Ez tipikus esete annak, amikor a strucc a homokba dugja a fejét.

Miért ne csinálnád jól, ha kis erőfeszítéssel úgy is lehet, ahelyett, hogy a sokszor több százezres nagyságrendű bírságot kockáztatod a beszerzésed nem megfelelő működése során.

Mire figyelj, ha veszélyes anyagokat kell beszereztetned?

veszélyes anyag beszerzés.jpg

Novák Krisztián munkavédelmi specialistával beszélgettem

1, Mire figyeljünk veszélyes anyagok beszerzésekor?

Ezt a témát 4 jogszabály szabályozza:

  • 2000. évi XXV. Törvény a kémiai biztonságról
  • 38/2003. (VII. 7.) ESZCSM–FVM–KvVM együttes rendelet a biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről
  • 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól
  • 189/2000. (XI. 8.) Korm. rendelet a kémiai terhelési bírság alkalmazásának részletes szabályairól

A veszélyes anyagok fogalmát több jogszabály is tartalmazza, amelyekről elmondható, hogy egyik része a tudomány, míg más része az alkalmazás szempontjait veszi figyelembe. Egyszerűen megfogalmazva azokat az anyagokat tekintjük veszélyes anyagnak, amelyek az emberi életre és a környezet más elemeire káros hatással vannak. A veszélyes anyag besorolása nem függ a felhasználási mennyiségtől.

 

2, Milyen típusai vannak a veszélyes anyagokat?

A veszélyes anyagok és készítmények mérgező (toxikológiai) tulajdonságai alapján lehetnek:

  • nagyon mérgezőek
  • mérgezőek
  • ártalmasak
  • maró (korrozív)
  • irritáló
  • izgató hatásúak
  • túlérzékenységet okozóak

 Egy készítmény veszélyességét a gyártónak kell vizsgálni, minősíteni, osztályba sorolni, és bejelenteni. Ha egy készítmény veszélyes, akkor azt a csomagolásán fel kell tüntetni, és a jogszabályokban meghatározott címkével, és címke tartalommal kell ellátni.

3, Mire kell figyelnie a felhasználónak, ha nem szeretne büntetést bezsebelni?

Veszélyes anyagok és veszélyes készítmények tárolását a következő szempontok figyelembe vételével kell megoldani:

  •   biztonságos legyen
  •   a testi épséget ne veszélyeztesse
  •   a környezetet ne veszélyeztesse

A legjobb, ha van egy külön vegyszer raktár. Ha ez nem megoldható, akkor egy zárható szekrényt kell biztosítani a készítmények tárolására. A raktár vagy szekrény ajtajára figyelemfelkeltő feliratot kell tenni pl.:”VESZÉLYES ANYAGOK”, valamint célszerű elhelyezni a veszélyességre utaló kis ábrákat is. A feliratok elhelyezését az ÁNTSZ szigorúan ellenőrzi. A raktárban nem szabad a vegyi anyagok mellett mást is tárolni.

A veszélyes anyagokat eredeti csomagolásban, felirattal ellátva kell tárolni.

Minden veszélyes készítményről be kell szerezni a biztonsági adatlapot.

A biztonsági adatlap információt szolgátat a veszélyes anyagok fizikai, kémiai és élettani hatásairól, valamint az anyagok biztonságos felhasználásáról, tárolásáról. Az adatlap formai követelményeit 16 pontban határozták meg.

A veszélyes anyagokat eredeti csomagolásban, felirattal ellátva kell tárolni.

Minden veszélyes készítményről be kell szerezni a biztonsági adatlapot.

A biztonsági adatlap információt szolgátat a veszélyes anyagok fizikai, kémiai és élettani hatásairól, valamint az anyagok biztonságos felhasználásáról, tárolásáról. Az adatlap formai követelményeit 16 pontban határozták meg.

4, Milyen teendője van a munkáltatónak  a biztonságos tárolás mellett?

Oktatási kötelezettség

A veszélyes anyagok biztonsági adatlapjának tartalmát minden dolgozónak ismerni kell, aki az anyagokkal kapcsolatba kerülhet. Ezt egy külön oktatás során kell a munkavállalókkal megismertetni, az oktatást minden esetben dokumentálni kell. Az adatlapokat a vegyszerraktárban vagy szekrényben kell tárolni, hogy szükség esetén azonnal hozzá lehessen férni. A biztonsági adatlapok helyét szintén minden munkavállalónak ismernie kell. 

Bejelentési kötelezettség

Fontos még, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozásszerűen végzett tevékenységet be kell jelenteni a területileg illetékes ÁNTSZ intézetéhez. Ha ez nem történik meg, úgy a munkáltató egy esetleges ellenőrzés alkalmával pénzbírságra számíthat. Szintén szabható ki bírság, ha a biztonsági adatlapok nem állnak rendelkezésre. Ezek külön-külön is elérhetik a 100.000,- Ft-ot.

 

Mi az, amit a beszerzésed tehet, hogy a fenti bírságokat elkerülje?

  • vegyszerek, veszélyes anyagok beszerzésekor az anyagokat csak biztonsági adatlappal együtt veszi át.
  • nyilvántartást vezet, a veszélyes anyagokról, és ha új, eddig nem vásárolt anyagot vásárolnak, emlékezteti a vezetőket az oktatás fontosságáról
  • rendelkezésre bocsát annyi példányt a veszélyes anyag biztonsági adatlapjából, ahány helyen tárolják azt, hogy megfelelő példányszámban ki lehessen helyezni

 

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonnyá tenni, csatlakozz hozzánk a facebookon!

Csatlakozom!

 és iratkozz fel a hatekonybeszerzés.hu weboldal hírlevelére is!

Kérem a hírlevelet!

 

Munkavédelmi kérdésekben kattints ide további információért:

Munkavédelmi specialista

 

Németh Eszter

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr1006767887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása