A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Beszerzés és környezettudatosság: álom vagy valóság?

2015. január 22. 21:58 - n_eszter

Környezetvédelem és/vagy beszerzés?

 

Megszállott környezetvédők jobb, ha saját lelki nyugalmuk érdekében nem folytatják tovább az olvasást. 

Egyre többet hallani a fenntartható fejlődésről, mindenféle szakmával kapcsolatban. Ezt a témát a beszerzés sem kerülheti el. Magyarországon azonban a környezettudatos beszerzés még gyerekcipőben jár, vagy épp hogy megszületett.

Többnyire ott vannak csak csírái, ahol a vállalkozás valamelyik nemzetközi nagyvállalatnak, multinak szállít be. 

Mit kellene, hogy jelentsen a környezettudatos beszerzés, és miért nem működik (még vagy még mindig nem)?

beszerzes_es_kornyezettudatossag.jpg

Alapvetően két dolgot!

1, A környezetvédelmi szempontok figyelembe vételét a beszerzési döntések meghozatala előtt.

Multinacionális cégek beszállítóinál ez azt jelenti többnyire, hogy az ajánlathoz csatolni kell az ISO 14001-es tanúsítványt. Esetleg szigorúbb megrendelők néha belső audit alkalmával megnézik, hogy ennek a tanúsítványnak vajon látják-e gyakorlati nyomait a gyártás vagy a szolgáltatás nyújtása során. 

Követelmény kipipálva, és az esetek 99,9%-ában a továbbiakban a tárgyalások során egyetlen egyszer sem kerül szóba a dolog. 

Azért valljuk be, ez még nem tekinthető a környezetvédelmi szempontok figyelembevételének. Olyat meg aztán még végképp nem láttam, hogy egy terméket a magasabb ár ellenére (merthogy a környezettudatosságnak vannak plusz költségei is, időben, pénzben munkában, szervezésben) egy megrendelő azért választotta, mert az előállítása során környezetbarát megoldásokat használtak.

Mondhatjuk, hogy ez milyen szűklátókörű, és elítélendő dolog, és hogy a cégek nem törődnek gyermekeink jövőjével, de egy dolgot nem szabad szem elől téveszteni. Minden cég a profitért dolgozik. Ha nincs profit, egy idő után cég sem lesz.

Ha a környezetbarát címkével ellátott dolgok sokszor lényegesen drágábbak, mint a többi termék, nem várható el egyetlen cégvezetőtől sem, hogy a cég profitját áldozza fel a környezettudatosság oltárán. Lehet, hogy a bírságok beszedése helyett inkább a valóban környezettudatos cégeket kellene támogatni, hogy csökkenthessék a költségeiket és jobban eladhassák a termékeiket.

 

2, A beszerzett áruk környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő kezelését, raktározását, szállítását

Ennek a pontnak a betartásánál már elméletileg kicsit jobb a helyzet, hiszen a környezetszennyezésre bírságot szabhatnak ki, és időnként  az ÁNTSZ, és az épp aktuális környezetvédelmi hivatal ellenőrzéseket is végez és persze beszedik a bírságokat a sokszor értelmezhetetlen és követhetetlen elvárások nemteljesítése miatt. Mert ezt könnyű. Sokkal könnyebb, mint segíteni betartani a szabályokat. 

Miért írtam mégis, hogy elméletileg? Mert amivel a jogszabályalkotók viszonylag ritkán számolnak, hogy ezekkel az intézkedésekkel nem a lelkes környezetvédők számát fogják növelni, hanem azokét, akik kelletlenül megcsinálják a szükséges minimumot, és már a környezetvédelem szó hallatán is frászt kapnak. Tehát pont a lényeget nem sikerül elérni. Vagyis azt, hogy tényleg mindenki úgy tekintsen a Földre, mintha az unokáitól kapta volna kölcsön.

 

Vagy neked más tapasztalataid vannak?  Ne kímélj, oszd meg velem!

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

www.facebook.com/megszallottbeszerzok

http://megszallott-beszerzok.blog.hu

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr637047547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2015.01.26. 09:38:52

Ha nem is beszerzés, de számlázás témában tudok hozzá szólni. Azt vettem észre, hogy ha a számláidat újrafelhasznált papírra nyomtatod, akkor az kellően kilóg az összes többi számla közül, hogy észrevegyék és nagyobb valószínűséggel érkezik meg időben a pénz ;)
süti beállítások módosítása