A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

A heti tervezés tízparancsolata

2016. október 11. 06:12 - n_eszter

Mire figyelj a heti tervezéskor?

 

Manapság azok az emberek, - legyenek bár vállalkozók, vezetők egy cégnél, vagy akár leterhelt alkalmazottak, esetleg anyukák, akik a gyerek-háztartás-munkahely Bermuda-háromszögéből szeretnének visszatérni az életbe,- használják a tervezést, mint eszközt az életük megkönnyítésére.

Szokás éves, negyedéves, havi és heti terveket készíteni, de vannak, akik a napjaikat is percre pontosan megtervezik. Legalábbis megpróbálják. Bevallom, ez nálam még sosem működött, túl sok hirtelen érkező új információ húzza keresztül a számításunk, ami miatt vagy borul a terv, vagy rugalmatlanok és így kevésbé hatékonyak leszünk. Természetesen ez alatt nem azt értem, hogy reggel ne tudd, mit akarsz aznap csinálni, de tejesen felesleges minden egyes feladatot napra és időpontra besorolni már egy hónappal korábban. 

A heti tervezés viszont működik, és nagyon hasznos segítségnek bizonyult.

 heti_tervezes.png

Mire figyelj, ha szeretnéd, hogy a  heti tervezés valóban a segítségedre legyen a hatékonyságod növelésében?

 

1, Ne becsüld túl egy hét hosszát!

Egy hét hét napból áll. Soknak tűnik, ha nincs feladat, kevésnek, ha minden a feje tetejére áll. A többség túlbecsüli mi minden fér bele egy hétbe, ráadásul tipikusan kifelejt bizonyos dolgokat, amik hosszú távon fontosan lennének. Ne akard egy hét alatt megváltani a világot.

 

2, Ne akarj minden feladatot időponthoz rendelni!

Ha nincs egy feladatnak olyan határideje, ami fix, elég, ha felírod a következő héten elvégzendők közé. Már persze ha arra hétre szántad. Nem kell, hogy pontosan beütemezd mondjuk kedd 9 és 10 közé. Csak zavarni fog, ha valami mégis közbejön. 

 

3, Ne zsúfolj bele mindent egy napba!

Vannak, akik előszeretettel esnek neki a hétnek, úgy, hogy a hétfőt teletömik, dolgoznak késő estig, és úgy kikészítik magukat, hogy kedden már nincs is kedvük felkelni reggel. A pénteket pedig mondjuk szabadon hagyják, mondván, hogy péntek délután már a fű se nő, nehogy már pont ők dolgozzanak még délután 3-4 körül is. 

 

4, Ne hétfőn reggel tervezd meg a hetedet!

 A tervezés lényege, hogy előre gondolkodunk. Ha hétfőn reggel kezdesz, neki elpazarolod az új hét, az újrakezdés lendületét, amit éppen az adna, hogy hétfőn reggel már úgy kelsz fel, hogy látod magad előtt az aznapi és nagy vonalakban a heti teendőket, célokat. Gondold végig vasárnap este, vagy akár péntek délután. Így van ideje érlelődni a dolgoknak és az agyad észrevétlenül már előre készül az elvégzendő feladatokra.

 

5, Ne feladatokban, hanem célokban gondolkodj!

 Azt, hogy mit kell az adott héten elvégezni, megcsinálni, megvalósítani, elérni sok minden befolyásolhatja. A megrendelők elvárásai, a főnök utasításai, a család többi tagjának feladatai, az egészségi állapotunk, stb. Ha hatékonyan szeretnél dolgozni és boldogabban, kiegyensúlyozottabban élni, nagyon fontos, hogy az adott hétre az első és legfontosabb feladat, amit be kell tervezned, az mindig az legyen, ami egy lépéssel közelebb visz a saját céljaidhoz.

Ha nem így teszel, egy idő után még az élettől is elmegy a kedved, mert mindig csak azt érzed, hogy mások kénye-kedve szerint ugrálsz.

  • Ha meg akarsz tanulni egy nyelvet és ez fontos számodra, akkor igenis ezt tedd előre.
  • Ha mindenképp meg akarsz nyerni egy tendert, mert például be szeretnél kerülni egy nagyvállalathoz beszállítóként, akkor az ahhoz kapcsolódó feladatokat tervezd be először.
  • Ha mostanában folyton egészségügyi problémáid vannak, és elszántad magad, hogy életmódot váltasz, akkor igenis tervezd be, hogy mikor mész el mozogni, mikor olvasol utána, hogy milyen módon kellene egészségesen táplálkozni, vagy milyen étrend kiegészítőket kellene szedni, hogy segítsd a szervezeted öngyógyító képességét felerősíteni.

 

6, Ne feledkezz meg a pioritásokról!

 A célok és a hozzá kapcsolódó feladatok nem egyformán fontosak. Ha nem tudod közöttük a számodra helyes sorrendet felállítani, akkor össze-vissza kapkodsz és egyikkel sem fogsz haladni. Ráadásul vannak egyszerűbben megvalósítható célok, és vannak projektek, amik hosszabb időt vesznek igénybe. Ha tudod a sorrendet és az egyes célokhoz megbecsült szükséges időt, akkor egyrészt tudod, melyiket vedd előre, másrészt a nagyobb feladatokat kisebbekre tudod osztani, és több hétre beütemezni.

 

7, Ne töltsd ki a heted minden percét!

Mindig vannak hirtelen beeső sürgős feladatok, amiket tűzoltás jelleggel el kell végezni. Ezeknek hagyni kell szabadidőt napi szinten. Ugyanakkor én mindig felírok egy pár olyan dolgot is hetente, amit csak akkor csinálok meg, ha jut rá idő. Vagyis ha nem esik be semmi sürgős, akkor ezekben a tartaléknak szánt időszakokban megcsinálom.

 

8, Ne hagyd ki a sportolásra szánt időt!

Ha a testedre, az egészségedre nem vigyázol, előbb utóbb az agyad sem úgy fog dolgozni, ahogy kellene, vagy ahogy megszoktad.

 

9, Ne hagyd ki a pihenőidőt!

A pihenés mindenkinek jár(na). Ha nem szánunk rá időt hetekig, előbb utóbb megbosszulja magát. Sokszor persze mégis ezt áldozzuk fel. Utána meg csodálkozunk. :) Én is nagyon sokszor csodálkoztam, és még mostanában is van, hogy visszaesek, pedig ha hosszabb távon betartom ezt az egyszerű szabályt, mindig sokkal jobban mennek a dolgok.

 

10, Ne gondold, hogy csak a  hétvégén lehet pihenni!

Ha vállalkozó vagy, vagy esetleg olyan a munkaidőd, hogy megteheted, esetleg otthonról dolgozol, vagy anyukaként még otthon vagy a gyerekekkel, ne kövesd el azt a hibát, hogy akkor akarsz pihenni mint mások. Használd ki az ebben rejlő lehetőségeket. Pihenj, amikor valóban megteheted. Ha ez délelőttre esik, vagy hétköznap délutánra, akkor tedd úgy.

 

Vedd figyelembe a fenti 10 pontot, amikor a következő hetedre felkészülsz, és egy idő után sokkal gördülékenyebben mennek majd a dolgok. Persze mint minden szokásnak, ennek is idő kell majd, hogy rutinná váljon. Úgyhogy egy a fontos, hogy kezd neki és csináld kitartóan. Akkor is ha esetleg eleinte nyűgnek tűnik. Néhány hét után döbbenetes lesz a változás.

 

Mikor tervezz és hogyan? Olvasd el az erről szóló előző cikkeimet is!

Kétszer tervez, aki túl korán tervez!

Hogyan érd el a heti tervezéssel, hogy legalább időnként elégedett legyél önmagaddal?

A célkitűzés 7 vastörvénye

 

 

 

Ha szeretnél további hasznos cikket olvasni időgazdálkodási témában, iratkozz fel az ingyenes tanácsokért az alábbi linken!

Feliratkozom!

 

Ha szeretnél a célkitűzéssel és a hatékonysággal kapcsolatos további cikkeket olvasni csatlakozz hozzánk a Facebookon is és látogass el a www.ertekesido.hu weboldalra!

 

Szép napot és eredményes hetet kívánok!

Németh Eszter

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr5511789705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása