A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Te vajon észreveszed a 7 figyelmeztető jelet, ami arra utal, hogy a beszerzéseddel baj van?

2015. szeptember 18. 17:00 - n_eszter

Mire figyelj a beszerzéseddel kapcsolatban?

 

Minden vállalkozásnak van beszerzése. Még akkor is, ha ezt eddig nem tudtad. Lehet, hogy ezt a feladatot olyan munkatárs végzi, akinek ez csupán a 172. feladata és az is lehet, hogy kisebb cégek esetén mindenki felcsap időnként alkalmi beszerzőnek. Az sem a valóságtól elrugaszkodott dolog, hogy a cégvezető (aki például egyéni vállalkozó) maga megy és veszi meg a működéshez szükséges eszközöket vagy rendeli meg a szükséges szolgáltatásokat. 

Egy dolog nem fordulhat elő, amiről már egy korábbi cikkemben is írtam, hogy valaki azt mondja, hogy neki nincs beszerzése. 

Most szólok még egyszer, hogy de, bizony van. Lehet, hogy nem milliárdos nagyságrendű. Lehet, hogy nem komplett beszerzési részleg oldja meg a feladatot, de hogy van, az biztos. Mi következik ebből? Az, hogy időnként rá kell nézni! 

Miért? Mert amire nem nézel rá időnként, afelett nincs kontroll. 

Persze nemcsak úgy futtában kell ránézni, hanem beszerzési volumentől függően kicsit alaposabban, elemzői szemüvegen át. 

Neked nincs ilyened?

Akkor van egy jó hírem a számodra! Segítek neked! Olvasd el az alábbi 7 szempontot, ami lehetővé teszi számodra, hogy bármekkora céged legyen is, az első ellenőrzési kört kipipálhasd. 

 beszerzésfejlesztés

Mi az a 7 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy a beszerzéseddel baj van?

1, Fogalmad sincs mire mennyit költöttél!

 Legalább fő termékcsoportonként illik tudni hogy mire mennyit költöttél. Kisebb cégeknél, vagy ha nincs ügyviteli szoftvered, akkor akár egy excel tábla is megfelel, amibe a számláid fő adatait rögzíted.

 

2, Nem tudod, kik a legnagyobb üzleti partnereid beszerzés szempontból!

 Tárgyalni mindenkinek kell. A legkisebb forgalmú egyéni vállalkozónak is. Jobb ha előre felkészülsz. Legalább az első 10 beszállítódat tud, ismerd! Mit tudj róluk? Olvasd el itt. (Képben vagy a beszállítóidat illetően?

3, Nem tudod, hogy egy adott munka elvégzése, mennyi beszállítói költséggel oldd meg!

Minden cég szokott adni árajánlatot. Ha nem kalkulálod bele a beszállítói költségeket lehet hogy ingyen dolgozol vagy ami még rosszabb veszteségért.

 

4, Nem tudod, hogy kik azok a beszállítóid, ahol készpénzzel kell fizetned!

Miért fontos ez? Azért hogy tudd, hogy erről tárgyalnod kell velük legközelebb.

5, Nem tudod, hogy kik azok a beszállítóid, akik ha nem szállítanak (időben) nem tudod elvégezni az elvállalt munkádat a vevő felé!

Életbevágó, hogy tudd, kik azok a beszállítóid, akik a szűk keresztmetszetet jelentik a szolgáltatásod vagy a terméked értékesítésekor.

Velük folyamatosan, aktívan tartanod kell a kapcsolatot, hogy azonnal tudd, ha probléma van.

6, Nem tudod, hogy te finanszírozod a vevőidet, vagy a beszállítóid finanszíroznak téged!

Ha hosszú ideig te finanszírozod a vevőidet az azt jelenti, hogy a pénz kifelé áramlik a cégedből és nem fog növekedni. Az ideális állapot az, ha előbb fizetnek a vevőid, mint ahogy a beszállítóidat ki kell fizetned.

7, Nem tudod, hogy milyen kiadás lesz a jövő hónapban?

Tudod mit várnak el az emberek a meteorológusoktól? Előrejelzést! Milyet? Hát naná, hogy pontosat!

Tudod, mit várnak a cégvezetők a beszerzőtől? Előrejelzést! Naná hogy, pontosat! :) Mivel kapcsolatban? A várható kiadásokkal kapcsolatban! Ismerős a szituáció?

 

 Tényleg, Te tudod, hogyan válassz beszállítót?

 

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonyabbá tenni, jelentkezz most az ingyenes online beszerzésfejlesztési minitanfolyamra!

Ha gyorsabb eredmény szeretnél olvasd el ezt a könyvet!

 

Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

www.hatekonybeszerzes.hu 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr457789636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása