A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Kétszer tervez, aki túl korán tervez...

2015. május 02. 17:12 - n_eszter

A tervezés lélektana, avagy 2 hiba, amit gyakran elkövetünk

Manapság a tervezés egy olyan kulcsszó, amit minden célkitűzési, időgazdálkodási, de még a marketing kurzusokon is elsőként ejtenek ki a szájukon a trénerek, oktatók.

Van azonban egy olyan apró elem, amit elfelejtenek megemlíteni.

Az általános jó tanács:  Tervezz!

Semmi kétség, a tervezés növeli a hatékonyságot!

Képzelj el egy egyszerű kísérletet! Vajon melyik gyerekcsoport tudja kirakni a kirakót? Az, aki megkapja a darabokat és fogalma sincs mi fog ebből kisülni? Vagy az a csoport, akinek előtte megmutatták a képet.

tervezés.jpg

Ha azt gondolod, hogy ez nem túlságosan üzleti jellegű példa, igazat kell adnom neked. Egy dolgot gondolj azonban végig! Amellett, hogy munkatársként, főnökökként, vezetőként, beosztottként dolgozunk, elsősorban emberek vagyunk. Nem tudunk kibújni a bőrünkből. Vannak olyan szabályok, alapelvek, amik akkor is hatnak ránk, ha nem tudnunk róla, akkor is ha nem akarjuk és akkor is ha szándékosan nem akarunk tudomást venni róla.

A tervezés fontos, hiszen ez adja a  fókuszt a mindennapjainknak, ez mutat irányt. Ha nem tudod milyen irányba akarsz haladni, azt fogod észrevenni, hogy ide oda kapkodsz, sok mindet csinálsz, csak épp egy idő után észreveszed, hogy mégsem haladsz, helyette egy helyben toporogsz. Miért?

Mert a sok mindenben pont azok a dolgok nem voltak benne, amik a célod felé vittek volna. Vagyis nem a célod szempontjából fontos feladatokat csináltad, hanem azokat, amikhez épp kedved volt, vagy amiket könnyebben meg tudtál csinálni, kevesebb erőfeszítést igényeltek.

 

Mi az a két szempont, amit azonban viszonylag ritkán hallasz a tervezéssel kapcsolatban?

1, Ne tervezz túl korán!

 Mikor van túl korán a tervezéshez?

  • ha nem tudod, mit akarsz elérni, azaz nem világos a cél
  • ha nem gyűjtötted be előtte a szükséges információkat

Mi lesz annak a következménye, ha a fentiek előtt állsz neki a tervezésnek? Azt mondják, kétszer tervez, aki túl korán tervez. Vagyis kezdheted újra!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a megfelelő időben elkészített tervet nem kell időnként felülvizsgálni, de nagyon nem mindegy, hogy azon a terven finomítani kell csak, vagy az egészet újra kezdeni.

 

2, Csak akkor tervezz, ha a tervezésből adódó előnyök nagyobbak, mint ha azonnal nekiláttál volna megcsinálni!

 A másik véglet, amikor valaki annyira tervmániássá válik, hogy a tervezésben merülnek ki a mindennapjai. Mindent megtervez az utolsó pillanatig. Csak egyetlen dologra nem marad a végén ideje, hogy a tervet végre is hajtsa.

Mikor nem kell tervezni?

  • ha apró, két perces feladatokról van szó 
  • ha a tervezés több erőforrást, energiát és vesződséget igényel, mit a tervezéssel elérhető hasznon.

 

 Mi a tanulság mindebből? Az, hogy az aktuális trendekkel, mint például a tervezés is csínján kell bánni, és csak ott és akkor alkalmazni, ha valóban eredményeket érünk el vele.

 

Ha nincs időd tervezni, akkor teremts magadnak, például ezzel az Időgazdálkodási elsősegélycsomaggal!

 

 

Ha szeretnél a hatékony időbeosztásról többet megtudni, jelentkezz most az ingyenes időhatékonysági tippekért!

 

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

www.facebook.com/megszallottbeszerzok

http://megszallott-beszerzok.blog.hu

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr966223289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása