A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Milyen szempontok szerint értékeljük a tenderajánlatokat?

2015. február 10. 22:13 - n_eszter

Ahogy azt a tender dokumentációról szóló részben olvashattátok, már a tendereztetés elején tájékoztatni kell az ajánlattevőket az elbírálás szempontjairól. 

Általában  5 fő szempontot vesznek figyelembe egy tenderajánlat értékelésénél:

 

 entsscheidung.jpg

 

1, Szervezeti információk

 

Ide tartozik a cégmérettől és a termékpalettától kezdve, a szervezeti felépítésig, a munkatársak képzettségétől és szakmai tapasztalataitól kezdve minden, ami befolyással lehet a tenderkiírásban szereplő műszaki tartalom megfelelő színvonalú teljesítéséért.

Az a beszállító, aki szeretné szakértői státuszát erősíteni, jól teszi, ha ezt a szempontot kiemelt gondossággal kezeli a beadott dokumentumokban, hiszen ez az a rész, ahol a többi versenytárshoz képest kiemelhetjük az egyediségünket, és olyan plusz információakt közölhetünk magunkról, amik növelik nyerési esélyünket. Egyetlen fontos kérdést kell feltenni magunknak? 

A vevő helyében én milyen típusú céggel szeretnék együtt dolgozni a tenderkiírásban szereplő feladaton.

 

2, Műszaki információk

 

Az itt szereplő adatok általában kötöttek, hiszen a leendő vevő pontosan leírja, hogy milyen terméket, vagy szolgáltatást szeretne kapni.  Itt elsősorban az attól való esetleges eltéréseket vizsgálja, illetve ha a beszállító alternatív javaslattal él, akkor annak a megvalósíthatóságát.

 

3, Erőforrások

A vevői döntésben jelentő szerepet játszik az a szempont, hogy melyik beszállító rendelkezik az optimális erőforrásokkal, legyen szó eszközökről, berendezésekről, épületekről, raktárról vagy munkaerőről. 

 

4, Pénzügyi kondíciók

Csakúgy, mint új partnertől történő rendelés esetén, egy tenderkiírás alkalmával is problémát jelenthet, ha egy beszállító anyagi gondokkal küzd, vagy ha a cégtörténetben gyanús átalakulások, feladathoz képest alacsony alkalmazotti létszám találhatók. Ha bővebben érdekel a téma olvasd el a Képben vagy a partnereiddel kapcsolatban? című bejegyzést!

 

5, Referenciák

Fontos alapszabály, hogy csak olyan céget nevezzünk meg referenciaként, aki ehhez hozzájárult, és akit ha felhívnak valóban jókat mond majd rólunk. Nem sok értelme van oldalakon keresztül sorolni a cégneveket, ha az ott elvégzett munkánkra nem igazán lehetünk büszkék. Nem a lista mérete, hanem a minősége számít. Érdemes olyan referenciákat kiválasztani a korábbi vevőkörből, akik hasonló területen dolgoznak, mint a tender kiírója, vagy ahol hasonló feladatot végeztünk.

 

Milyen etikai alapelvekre figyeljünk a beszerzési folyamatban tendereztetéskor? Erről lesz szó a következő részben.

 

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonyabbá tenni, jelentkezz most az ingyenes online beszerzésfejlesztési minitanfolyamra!

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

www.facebook.com/megszallottbeszerzok

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr207159765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2015.02.16. 09:16:50

A referenciák veszélyes dolog. Önjelölt marketing-guruk referencia cégeit szoktam lecsekkolni, hogy vajon mekkora forgalomnövekedést értek el az utóbbi években, mennyire szakadt rá a bőség a tulajdonosokra és a vevőkre.

Utána elszomorodom, hogy majdnem mind durván veszteségesek és ezt csak tovább fokozták.
süti beállítások módosítása