A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Mi köze a gravitációnak a cégedhez?

2014. december 03. 10:35 - n_eszter

Természeti törvények a cégvezetésben

Mindösszesen annyi, hogy a vállalkozásokra is hatnak bizonyos természeti törvények, amik akkor is működnek, ha nem tudsz róluk, vagy nem hiszel bennük, vagy csak szimplán nem törődsz velük. Pont, mint a gravitáció. Mindenkire érvényes a Földön.

Mik azok a törvények, amiket jobb, ha komolyan veszel és elfogadod, hogy vannak, természetesen annak érdekében, hogy az általuk okozott szituációkat sikeresen megoldhasd?

 A céged és a gravitáció.jpg

1, A terv hiánya kudarchoz vezet

Azok a cégek, ahol a cégvezető szeme előtt nincs világos cél, amiért a vállalkozását létrehozta, és nem tervezi meg, hogy milyen lépések során fog oda eljutni, várhatóan halálra van ítélve. Miért?

A hajó is arra megy amerre a kormányos a kormánykereket tekeri. Ha a kapitány nem tudja megmondani mi a az irány, a hajó csak hánykódik a vizen.

Lehet, hogy eljutnak valahova, de biztos nem olyan messzire, ahova egy helyes célmeghatározással és tervezéssel eljuthattak volna. 

2, Nem az okozat a lényeg, hanem az azt kiváltó ok

Sok cégvezető elköveti azt a hibát, hogy probléma esetén nekiesik az azonnali problémamegoldásnak. Érdemes ilyenkor pár percet szánni arra, hogy átgondoljuk, mit is akarunk valójában megoldani. A problémát, vagy a kiváltó okot? A tünetet vagy a betegséget?

3, Amire helyezed a fókuszt, az nő

Vannak cégvezetők, akik megszállottan hajtják az árbevételt, és nem nézik mire mennyit költenek. Megint mások az utolsó guriga WC papír beszerzését is maguk akarják jóváhagyni, és közben elfelejtenek pénzt keresni.

Cégvezetőként a profitért dolgozol. Ennek kell a fókuszban lennie, különben elcsúszik a  dolog vagy a pazarlás vagy a zsugoriság irányába.

4, Ahol nem látsz lehetőséget, ott nem is lesz

Láttam már olyan cégvezetőeket, munkatársakat is, akik nagyon jók voltak abban, amit csináltak, de valahogy ezt nem hitték el igazán. Mindig keresték a hibát magukban, nem mertek az új lehetőségekbe belevágni, mondván, hogy ez nekik úgysem sikerül. Persze számtalan élő példát tudtak felhozni, hogy miért is nem fog ez nekik soha de soha sikerülni.
Nincs idejük, nincs pénzük, nincsenek kapcsolataik, meg a múltkor a Pistának se sikerült, csak bukott rajta.

Ha sokan mondják körülötted, hogy valamiben jó vagy, egyértelmű eredményeid vannak, amik nem véleményen alapulnak  és szereted is csinálni, akkor abból ki kell hozni a legtöbbet, Persze itt is érdemes egy tervet készíteni mielőtt belevágsz. Az sem árt, ha több verziód van.

5, Véletlenek nincsenek 

Nem tudom mondtam-e már, de nem hiszek a véletlenekben. Ha valaki valamiben sikeres, az általában nem a véletlen műve. Pont azokat a dolgokat tette meg, ami a sikerhez kellett. (tanult, képezte magát, dolgozott a témán éjjel-nappal, de legalábbis rendszeresen, ötletei vannak, és még meg is valósítja őket, stb.)

Tehát ha eredményt akarsz elérni, akkor azon dolgozni kell, senkinek nem esik a sült galamb a szájába csak úgy. Ha még ilyen csoda történne, akkor tudd, hogy annak is meglesz az ára előbb vagy utóbb, és nem valószínű, hogy sokáig tart majd a fellendülés.

 

Németh Eszter

www.hatekonybeszerzes.hu

www.ertekesido.hu

Csatlakozz hozzánk!

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja  

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr116949011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása