A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

3 tanács munkavédelmi eszközök beszerzéséhez

2014. október 23. 21:17 - n_eszter

Mire figyeljünk munkavédelmi eszközök beszerzésekor?

Bizonyos eszközök beszerzése problémás, sőt kifejezetten költséges lehet, abban az esetben, ha még a beszerzés előtt nem gondoljuk át alaposan mire is van szükségük és milyen jogszabályok, rendeletek, külső vagy cégen belüli előírások vonatkoznak rájuk.

Ezek közé az eszközök közé tartoznak a munkavédelmi eszközök is. Van azonban 3 jó tanács, ami nagyban hozzájárul a beszerzés hatékonyságának növeléséhez.

 

1, Cél a kollektív védelem, az egyéni előtt

Mielőbb még bármilyen munkavédelmi eszközt beszereznénk, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a munkavédelem területén a kollektív védelem elsőbbséget élvez az egyéni védelemhez képest. Ez azt jelenti, hogy olyan rendszereket, technológiákat kell kialakítani, ahol nincs szükség egyéni védőeszközökre.

Ez akár jó hír is lehetne céges szinten, hiszen ennyivel kevesebb munkavédelmi eszközt kell beszerezni, viszont rossz hír azon cégvezetők részére, akik a gyors egyszerű, és olcsó megoldások hívei. Egy rendszer kifejlesztése és bevezetése mindig hosszabb időráfordítást és nagyobb kiadást jelent, mint egy egyszerű eszköz megvásárlása. Mérlegelni kell tehát, hogy hosszú távon melyik éri meg jobban.  

Hiszen például egy olyan üzemben, ahol veszélyes gázok, gőzök keletkeznek légzőszervet védő készülék helyett elszívó berendezést kellene telepíteni. Kérdés persze, hogy mekkora a légtér, hány ember fog az üzemben dolgozni, és hány évig tervezik a munkavégzést. Mindenképpen érdemes egy gyors kalkulációval felmérni, hogy ebben az esetben melyik verzió az életképes.

Másik tipikus példája a kollektív védelemnek az állványzat kiépítése a testheveder helyett. Persze csak abban az esetben hatásos, ha nem lenti kép alapján készítik el..

 állványzat_vicces.jpg

2, Mikor vegyünk munkavédelmi eszközt?

Ha a kollektív védelem kiépítése irreálisan nagy költségekkel jár. Ekkor kerülnek képbe az egyéni védőeszközök. Az egyéni védőeszköz személyes használatra szolgál, kihordási idejük nincs. Egyéni védőeszközt forgalomba hozni, használatba venni akkor szabad, ha az rendelkezik EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve EK-típustanúsítvánnyal. A terméken a CE jelölésnek láthatónak kell lennie. Ezek meglétét a beszerzés folyamata során mindig ellenőrizni kell és egy esetleges munkavédelmi ellenőrzésre felkészülve gondoskodni kell a tanúsítványok megfelelő tárolásáról is. 

Milyen fő típusai vannak a munkavédelmi eszközöknek?

  • Fejvédő eszközök
  • Arc, és szemvédő eszközök
  • Légzőszervet védő eszközök
  • Hallásvédő eszközök
  • Védőruhák
  • Kézvédelmet szolgáló eszközök (pl.:kesztyűk)
  • Lábvédelmet szolgáló eszközök (pl.: cipők, bakancsok, lábszárvédők)

3, Mikor vegyünk új munkavédelmi eszközt a régi helyett?

Az egyéni védőeszközöket a munkafolyamat során végig használni kell, a munkavállaló nem mondhat le róla. Egyénileg javítani, átalakításokat végezni nem szabad. A sérült, védelmi képességét elvesztő eszközt cserélni, a hibás darabokat selejtezni kell. Egy esetleges munkavédelmi ellenőrzés során a hatóság a pénzbírság mellett a tevékenységet azonnali hatállyal is felfüggesztheti ha a dolgozó a munkavégzés során az előírt egyéni védőeszközt nem használja, vagy sérült, hibás védőeszközzel dolgozik.
Mivel a korábbi cikkben említett munkáltatói felelősség itt is él, célszerű ezeket az eszközöket dokumentáltan és oktatás keretében a dolgozók rendelkezésére bocsátani, és rendszeresen ellenőrizni, hogy valóban használják-e őket.

 

 

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonnyá tenni, csatlakozz hozzánk a facebookon!

Csatlakozom!

 és iratkozz fel a hatekonybeszerzés.hu weboldal hírlevelére is!

Kérem a hírlevelet!

 

Munkavédelmi kérdésekben kattints ide további információért:

Novák Krisztián, Munkavédelmi specialista

 

Németh Eszter

Szólj hozzá!
Címkék: munkavédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr616825757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása