A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Márpedig TE vagy a felelős!

2014. május 08. 22:10 - n_eszter

Felelősségteljes kommunikáció vezetőknek

 

 A minap az egyik ismerősöm a Facebook oldalon közzétett egy jópofának szánt képet, rajta egy mondással. Pár perc alatt kapott egy csomó like-ot s jó páran meg is osztották. Ültem a gép előtt és percekig csak töprengtem azon, hogy most én ülök fordítva a lovon vagy a többieknek van egy vezeték rosszul bekötve a fejében.

Pár perc gondolkodás után azonban mégiscsak arra a következtetésre jutottam, hogy valami valószínűleg náluk hibádzhat!

Ez volt az a bizonyos mondat:

"Felelős vagyok azért, amit kimondok, de nem azért, amit te megértesz belőle!"

Tudod mi a baj ezzel a mondattal? Ha nem, és cégvezető vagy, esetleg a munkaköröd jelentős részét teszi ki a kommunikáció bármilyen formája, jobban teszed, ha elgondolkodsz a következőkön, ellenkező esetben a céged/ munkahelyed múlhat rajta!

Fél perc alatt 3 olyan érv is eszembe jutott, ami miatt a fenti állítás finoman szólva is körülbelül óvodás szintű hozzáállásnak tűnik.

1, Ha valakinek mondok valamit, azzal célom van

A kommunikációnak általában van célja, vagyis ha a valakinek mondok valamit, de ő nem ért belőle egy kukkot sem, kár volt megszólalnom, mert nem értem el a célom. Nem fogja megtenni, amit szeretnék, vagy nem úgy, ahogy azt én szerettem volna, vagy épp meg fogja tenni, azt, amit nem szeretnék, hogy megtegyen.

2, Biztos, hogy a másikban van a hiba?

A fenti mondat azt sugallja, hogy a szerencsétlen delikvens azért nem érti, amit mondasz neki, mert szellemileg visszamaradott. Legalábbis aki a fenti állítás hallatán elégedetten mosolyog a bajsza alatt, hogy hmm ezt most jól megmondtam, az valószínűleg ezt gondolja.

A meg nem értésnek a másik fél szellemi állapotán kívül számos más oka is lehet, íme néhány:

  • olyan szakkifejezéseket használsz, amit a másik nem ért (nem azért mert, hülye, hanem mert más a szakterülete)
  • nem pontosan fogalmazol
  • túl bonyolultan mondod, követhetetlen körmondatokban
  • adott fogalmakon mást ért mint te (pl: mást jelent a csoki egy titkárnőnek és mást egy munkáját végző villanyszerelőnek)

 

3, Egyáltalán tudod, hogy mit értett meg abból, amit mondtál?

 A fenti mondat azt jelenti, hogy nem is érdekel, hogy mi értett meg abból, amit mondtál. Még az is lehet, hogy pontosan érti, csak épp te nem érted, amit ő mond. Vagy nem akarod érteni.

 

Ha a vevőddel bánsz a fenti mondat által sugallt elv szerint, akkor nem fog vásárolni, ha a beosztottaddal, nem fogja megfelelően elvégezni a munkát, ha az egyik beszállítóddal, ő nem fog tudni hatékonyabban hozzájárulni a cég eredményes működéséhez, és még sorolhatnám. Tehát, jobb, ha máris átírod a fejedben a mondatot valami hasonlóra:

felelősség_1.jpg

 

Ha tetszett, ajánld ismerőseidnek is a bejegyzést és nyomj egy like-ot! Köszönöm!

Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr756128844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása