A beszerzés megszállottai

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

Ne vegyél fel addig beszerzőt, amíg ezt nem olvastad!

2014. április 25. 11:04 - n_eszter

5 tipp beszerző felvételéhez

 

Cégvezetők és HR munkatársak gyakran elkövetik azt a hibát, hogy amikor sor kerül arra, hogy a céghez beszerzőt vegyenek fel, csupán két tényezőt vesznek figyelembe.

1, legyen határozott fellépésű, aki képes a tárgyalások során lehengerelni a beszállítók képviselőit és vérre menően alkudni

2, tudja elfogadható szinten használni az office-t, illetve kicsit nagyobb cégeknél esetleg legyen tapasztalata valamilyen vállalatirányítási rendszer használatában

Valóban elég ez a tudás ahhoz, hogy valakiből jó beszerző váljon? Ha nem akarsz nagyon melléfogni, jó, ha a munkaerő felvétel előtt végiggondolod az alábbi 5 tényezőt és csak utána állsz neki megírni vagy megíratni a hirdetést vagy állsz neki a jelentkezőket meghallhatni.

1, A beszerzés egy cégen belüli szolgáltató funkció

Ha figyelmesen elolvastad, hogy milyen feladatai vannak  a beszerzésnek, és milyen konfliktusforrásokkal találják szembe magukat a beszerzők nap, mint nap, talán felmerül benned a gondolat, hogy valószínűleg sosem lesz jó beszerző abból, aki képtelen meghallgatni a másik embert és csak hajtogatja a saját mondókáját!

A beszerzés az egyik legösszetettebb feladat a cégen belül, szinte nincs olyan területe a cégnek, amihez ne kapcsolódna valamilyen szállal. Ha a beszerző képtelen meghallgatni a felmerülő igényeket, vagy a munkatársakkal nem jut dűlőre konfliktus esetén, saját munkáját nehezíti meg és biztosan nem éri el a számára kitűzött célokat. Elszigetelődik és ezt a munkakört nem lehet úgy hatékonyan betölteni, ha a munkatársak korábbi sérelmeik miatt szándékosan hátráltatják, de legalábbis nem működnek vele együtt.

2, Stratégiai vagy operatív beszerzőre van szükség?

Nem vagyunk egyformák. Vannak emberek, akik nem arról híresek, hogy képesek célokat kitűzni, azokat feladatokra lebontani, folyamatokat megszervezni és másokat irányítani. Mások alkalmatlanok arra, hogy pontosságot és fegyelmet igénylő adminisztratív folyamatokat megbízhatóan lássanak el. Bizonyára te is ismersz olyan embereket, akikre szívesen bízol adatgyűjtési, akár elemzési feladatokat, de ha kreativitásról, vagy problémamegoldásról, netalán egy gyors döntés meghozataláról van szó, biztosan nem tőlük kérnél segítséget.

A beszerzés folyamata tele van olyan eltérő személyiséget igénylő feladatokkal, amik csak nagyon ritkán találhatóak meg egy emberben.

Gondoljunk például az alábbi feladatokra:

  • megrendelések megírása
  • beérkező anyag vagy szolgáltatás bevételezése
  • számlaellenőrzés és számlaigazolás
  • forgalmi adatok lekérdezése összesítése, stb.

 Csupa olyan feladat, ami egy betanulási időszak után unalmas rutinná válik, és amit szinte csukott szemmel megcsinál az a beszerző, aki nem kap idegrohamot a monoton ismétlődő feladatoktól.

DE mi a helyzet a következő feladatokkal:

  • beszállító tárgyalások
  • szerződések elkészítése, ellenőrzése
  • éves célok kitűzése, és ezekhez feladatok meghatározása
  • igények összegyűjtése és pontosítása
  • reklamációkezelés

 Egyértelmű, hogy a fenti feladatok eredményes és hatékony megoldása olyan munkatársat kíván, aki képes előre gondolkodni, szervezni, nagyon jó a kommunikációs képessége és tud csapatban dolgozni.

Az utóbbi időben a beszerzés szerepének átalakulása és a technika fejlődése miatt egyre inkább előtérbe kerülnek az utóbbi feladatkörök, hiszen az előző lista egyes elemei nagyrészt automatizálhatók lesznek.

 3, Szakmai ismeretek domináljanak, vagy a kommunikációs és kereskedelmi ismeretek?

Senki nem érthet mindenhez. Az esetek nagy részében a szakmai ismeretekkel rendelkező jelentkezők nem rendelkeznek a megfelelő kommunikációs vagy szervezési képességgel. (Ha mégis, többnyire vezető beosztásban dolgoznak egy jól fizető munkahelyen és nem fogják ez feladni egy beszerzői pozícióért.) Éppen ezért el kell dönteni, hogy melyikre van nagyobb szükség a cégen belül.

Ha megfelelő műszaki háttérrel rendelkező munkatársak dolgoznak a cégnél, akik képesek és hajlandóak műszakilag pontosan meghatározni a felmerülő igényeket, szerencsésebb, ha olyan munkatársat választunk, aki kiemelkedő kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik és így képes egyensúlyozni a mérleg két nyelve, azaz az igénylők és a beszállítók között, úgy, hogy abból összességében a cég jöjjön ki jól.

 4, Akarjon tanulni, fejlődni!

Tökéletes emberek nincsenek. Mindenkinek vannak gyenge pontja. Ezzel nincs is semmi probléma, amíg ezt az illető hajlandó legalább magának beismerni és hajlandó változtatni rajta. Véleményem szerint hosszú távon jobban megéri egy olyan munkatársat felvenni, aki kevesebb gyakorlattal, de több lelkesedéssel és fejlődni akarással rendelkezik, mint egy olyan jelöltet, aki óriási szakmai tapasztalattal, (és ezzel együtt berögzült szokásokkal) rendelkezik és meg van arról győződve, hogy neki már senki sem tud újat mondani. Nem érdeklődik, nem keresi a fejlődés lehetőségét, viszont minden felmerült kérdés kapcsán kész megoldásokkal  rendelkezik, és meg sem fordul a fejében, hogy az esetek nagy részében egy problémára több megoldás is létezik.

 5, A beszerzés egy játék, aminek logikája és összefüggései vannak

Ne vegyél fel olyan munkatársat erre a pozícióra, aki nem szeret játszani! Miért? Aki szeret játszani, az tud, csapatban dolgozni, érti az összefüggéseket, képes logikusan egy bizonyos stratégia szerint kitartóan dolgozni a cél eléréséért. A jó játékosok általában átlagosnál jobb matematikai és logikai készséggel rendelkeznek, ami nagyban segíti őket a beszerzési pozícióban például a tárgyalás során az összefüggések felismerésében vagy akár az adatok elemzésében.

 

A fenti 5 pont átgondolása hozzásegít ahhoz, hogy a munkatárs kiválasztása során ne csak reménykedj abban, hogy az újonnan felvett dolgozó beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A fentieken kívül, van még persze számtalan apróság, ami hozzájárulhat, egy beszerző sikereihez. Ezekről beszerzőknek írt legszükségesebb tulajdonságokat tartalmazó cikkben olvashatsz.

 

Ha szeretnéd a beszerzésedet hatékonyabbá tenni, jelentkezz most az ingyenes online beszerzésfejlesztési minitanfolyamra!

 

  Németh Eszter

Megszállott Beszerzők és Cégvezetők Klubja

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://megszallott-beszerzok.blog.hu/api/trackback/id/tr15845344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása